top of page

Varen vanuit Krekt

De blauwe rechthoek geeft de ligging van de Watervilla's weer. 

Als je uit de haven vaart kan je niet anders dan linksaf varen en kom je uit op de "De Hoarse", lijn is in geel aangegeven. Deze afstand is ongeveer 500-700 meter. De Hoarse is breed vaarwater waar ook gelijk gezeild kan worden, inclusief laveren. 
 

Op de Hoarse kunt u twee kanten op. Naar links en naar rechts. 

Naar links kunt u onder de "Nije Dyk" doorvaren, (doorvaarthoogte rond de 2 meter dus zeilen lukt niet), en vaart u door de natuur richting Langweerder Wielen. Zie hiervoor de grotere kaart. 

Naar rechts gaat u naar de Jurjensloot en komt u op het Sneekermeer wanneer u 1 á 2 kilometer door vaart. 
 

U kunt ook links afslaan door de "Holle Gracht" en dan komt u op het Prinses Margriet kanaal. Dit kan zowel met een zeilboot als met een motorboot. Als u op het Prinses Margrietkanaal rechtsaf gaat zit u snel op het Start eiland van het Sneeker meer. 

Nartuurgebied Geeuwpolder

Het gebied tussen Krekt en het snekermeer is het natuurgebied Geeuwpolder. Vanuit uw villa loopt of vaart u zo het natuurgebied in. 
 

De Geeuwpolder, die een eiland vormt, ligt in de gemeente Súdwest-Fryslân, ten oosten van het tweelingdorp Oppenhuizen/Uitwellingerga. Het is een zomerpolder, die 's winters onder water staat en in de zomer wordt bemalen. Daarmee is het een van de weinige polders in Nederland waarvan de waterstand slechts met behulp van windkracht wordt geregeld. Dit gebeurt door de Geeuwpoldermolen, een uit de eerste helft van de negentiende eeuw daterende spinnenkopmolen, en door twee Amerikaanse windmotoren, de windmotoren Uitwellingerga 1 en 2.

Het gebied is eigendom van Staatsbosbeheer, dat het beheer van delen ervan speciaal richt op weidevogels. In de polder komen de kemphaan en de watersnip voor. De oevers van de polder, die te lijden hebben van de golfslag op het Sneekermeer, zijn versterkt met basaltblokken. Hierop zijn soms oeverlopers te zien.

Contact
bottom of page